Jury

De professionele jury, de kinderjury en de JEF in het ziekenhuisjury selecteren hun favoriete langspeel en kortfilm.

Professionele jury

Anke Brouwers (BE)

Anke Brouwers doceert filmgeschiedenis, filmgenres en adaptatie aan de Universiteit van Antwerpen en het Conservatorium in Gent. Ze schrijft over film en cinefiele filmcultuur voor het online magazine Photogénie (cinea.be) en publiceerde al teksten in academische tijdschriften en verzamelbundels. Ze geeft regelmatig lezingen op academische en niet academische film evenementen of screenings. Ze is bijzonder geïnteresseerd in vrouwen in de stille film, het klassieke Hollywood narratief, literaire adaptaties en cinema voor kinderen. Sinds de zomer van 2017, komt ze soms naar voren als film expert voor Cinema Canvas.

Pien Houthoff (NL)

Pien Houthoff is directeur van LUX, gevestigd in Nijmegen. Met 7 filmzalen, een theaterzaal voor podium- en debatprogrammering en een cursusruimte voor educatieve doeleinden is LUX het grootste arthouse van Nederland. Zij is initiatiefneemster van 2 grote filmfestivals gevestigd in Nijmegen, namelijk Go Short, Europees filmfestival voor de kortfilm, en InScience, het internationale filmfestival dat zich begeeft op de raakvlakken van kunst en wetenschap. Momenteel is zij bezig met de ontwikkeling van zogenaamde 'hubs' die zich bezighouden met filmeducatie en mediageletterdheid, om te zorgen dat er meer aandacht komt voor film- en beeldcultuur in de klas.

Sandra Aminda Indahl (NO)

Sandra Aminda Indahl is hoofd afdeling Programma bij Verdens Beste – TIFF junior en ook de project coördinator voor kinderen en jeugd bij Tromsø International Film Festival. Ze heeft een Bachelor diploma in Cultuur Project Management en werkt nu haar Master af in Film- en Televisiewetenschappen aan de Lillehammer Universiteit. Ze was de vorige producer bij nordic Youth Film Festival in Tromsø en was vier jaar lang bestuurslid. Ze heeft 11 jaar gewerkt in de lokale cinema in Tromsø en heeft al ervaring met enkele filmsets voor kortfilms. Ze heeft enorm veel ervaring met de cultuursector o.a. door mee te werken aan verschillende festivals en events, enkele freelance jobs aan te nemen en Culture Night Tromsø te organiseren.

Pip Eldridge (UK)

Pips film onderwijs carrière begon 20 jaar geleden in de Watershed Cinema in Bristol waar ze assisteerde in programmeren, het organiseren van onderwijs evenementen, en het Encounters kortfilmfestival; ze introduceerde schoolkinderen aan voorstellingen in een vreemde taal, deed audiobeschrijving voor slechtzienden, en liep wat kilometers af tussen de projector en het vliegveld om ontelbare filmkokers en tapes te gaan halen. Daarna werkte ze even in het Britse Filminstituut, ze ondersteunde plaatsen waar voorstellingen werden gehouden en festivals. Ze zat even in de Britse Film Raad en werkte samen met Regionale Voorstellingsagentschappen en Film Londen, i.s.m. festivals en cinema’s in Londen. In 2004 organiseerde ze het First Light initiative dat 5 - 19 jarigen inspireerde om hun verhaal door het medium film te vertellen tot ze haar twee kinderen kreeg in 2010. Nu werkt ze meer aan het strategische aspect van de sector om zo overheden en sponsors te overtuigen van de enorme voordelen van filmonderwijs voor jonge mensen.

Kinderjury

Antwerpen

Thumb 5

Marthe Spinnewijn (BE)

Thumb 3

Viktor Van Kerckhoven (BE)

Thumb 3

Ellis Essing (BE)

Thumb 2

Bache Autrique (BE)

Thumb 1

Dmitri Dijkstra (BE)

Thumb 2

Liv Pille (BE)

Thumb 4

Zenobius Netten (BE)

Brugge

Thumb 4

Hendrik Peeters (BE)

Thumb 3

Arne Van Steelant (BE)

Thumb 2

Nout Vandermassen (BE)

Thumb 1

Niels Vanoverschelde (BE)

Thumb 1

Janne Frees (BE)

Thumb 1

Ayco Phlypo (BE)

JEF makers jury

Britt Raes (BE)

Henry Disotuar (BE)

Henry Disotuar is een jonge filmregisseur, hij studeerde in 2017 af aan het RITCS, te Brussel. Voor de opnames van zijn afstudeer kortfilm ging de 25-jarige terug naar zijn geboorteland, Cuba, waar hij tot zijn tiende verjaardag vertoefde. Het resultaat werd een semi-autobiografische, coming of age verhaal. La Manzana of De Appel, mocht al eerder in het LA Shorts Film Festival in première gaan en speelde ondermeer in Rhode Island, Helsinki en York, ook werd de film tot een van de grote winnaars van de studenten competitie op het Hamptons International Film Festival bekroond. Sinds 2018 schrijft de beloftevolle regisseur aan zijn debuut film, hiervoor rekent hij op de steun van het Vlaams Audiovisuele Fonds via het Scenarioatelier.

Gijs Debraekeleer