Professionele competitie

De awards in de professionele competitie worden uitgereikt door de professionele jury en de kinderjury. Over de beste kortfilm beslist ook de JEF in het ziekenhuis-jury mee.

Beste langspeelfilm

  • Een geldprijs van het JEF festival (€2.500 gesponsord door TENTOO) ter ondersteuning van een volgend filmproject.
  • De ECFA award. De winnende film maakt kans op de algemene ECFA award voor langspeelfilm van het jaar. Verschillende internationale filmfestivals voor kinderen en jongeren in Europa reiken deze award uit tijdens de Berlinale.
  • Een nominatie voor de Felix Vanginderhuysen distributieprijs.
  • Een JEF award ontworpen door Ronny & Johnny.

Beste documentaire

  • Een JEF award ontworpen door Ronny & Johnny.

Beste kortfilm

  • Een geldprijs van het JEF festival (€1.250) ter ondersteuning van een volgend filmproject.
  • Een JEF award ontworpen door Ronny & Johnny.
  • Een nominatie voor de Felix Vanginderhuysen distributieprijs.

Professionele jury

Aneta Ozorek (PL)

Aneta Ozorek is artistiek directeur van KLIK Amersterdam Animatie Festival, filmcurator en onderwijsexpert. Ze heeft 15 jaar ervaring in het organiseren van filmevenementen, educatieve workshops, tentoonstellingen en festivals op de Poolse en Europese markt.

Bovendien is ze Head of Short Section bij CEE Animation Forum (voorheen Visegrad Animation Forum), curator van films bij het Street Art festival in Katowice en programma-adviseur bij Cinema in Sneakers Children and Youth Film Festival in Warschau. Ze is ook de Poolse ambassadrice voor de European Animantion Award en is lid van de European Children Film Association. Daarnaast is ze lid van de jury bij Berlinale, het Odense Film Festival (Denemarken), het Barnefilmfestiwalen (Noorwegen) en Primanima (Hongarije).

Dorothée Van den Berghe (BE)

Dorothée van den Berghe (1968) is geboren in Gent. Ze heeft Beeldhouwkunst en film aan de Sint-Lucas academie in Brussel. Na het maken van enkele kortfilms met een succesvolle festival opkomst (o.a. Bruxelles Minuit, 1998) en een paar TV films, maakte Dorothée haar eerste langspeelfilm Meisje. Het intieme portret van een jong meisje uit 2002 won de Prix de la Jeunesse en de Prix de CICAE/ARTE op het Locarno International Filmfestival. Terwijl ze haar tweede langspeelfilm maakte, werkte Dorothée nog aan andere kortfilms (Absolutely Afro 2006 , Zoe 2007).

My Queen Karo (2009), de tweede film, is gebaseerd op Dorothées eigen herinneringen aan Amsterdam in de jaren ’70. Ze werd ook geselecteerd als de résidence du Festival (Cinéfondation, Cannes Film Festival) en won met haar film de Prix de la Jeunesse IFF Creteil des femmes, Plateau award voor beste jonge actrice. Ze is momenteel in pre-productie voor haar vierde langspeelfilm Aller/retour, geproduceerd door Caviar. Ze maakte de afgelopen jaren ook de documentaires Off spring (2010), 31 stops (2014) en FC Molenbeek Girls (2017). Vorig jaar maakte ze haar eerste jeugdfilm, Rosie & Moussa, die geselecteerd was voor het JEF festival en wereldwijd rondreisde op meer dan 20 andere filmfestivals. De film won Beste jeugdfilm op de Ensors, de prijs van de kinderjury op FIFEM in Montreal en de Cinekid award voor Beste kinderfilm.

Floor Van Spaendonck (NL)

Floor van Spaendonck is de algemene directrice van Cinekid, een van ‘s werelds toonaangevende mediafestivals gericht tot kinderen, met in het aanbod film, televisie en digitale cultuur. Het internationale evenement bestrijkt alle aspecten van de media-industrie voor het jonge publiek en film en media professionals. Er worden media van hoge kwaliteit aangeboden, en er vinden workshops en masterclasses plaats. De uitvalsbasis van Cinekid is Amsterdam, en het festival is actief doorheen het hele land (40 steden in Nederland). De internationale focus van het festival is terug te vinden in de selectie van films en media, de junior co-productie markt tijdens het festival, samenwerkingen in training en talentontwikkeling en een wereldwijde uitwisseling van projecten en workshops.

Floor van Spaendonck is een expert in op het gebied van digitale en visuele cultuur en een professional in het veld van internationaal cultureel beleid. Voorheen was van Spaendonck onderdeel van Het Nieuwe Instituut - het Nederlandse Nationale instituut voor Architectuur, Design en Media. Ook was ze CEO van Virtueel Platform (het Nationaal Instituut voor Digitale Cultuur) en hoofd van film en digitale kunsten aan het Amsterdams Fonds voor de kunst.

Lisa Colpaert (BE)

Lisa Colpaert is een onderzoekster, mode ontwerper en curator. Ze is een doctoraatsstudent aan de London College of Fashion/University of the Arts London, waar ze onderzoek doet naar de ontwerpen van filmkostuums in Hollywood tijdens de jaren 1940. Ze heeft meegeschreven aan twee boeken: The Dark Galleries: A Museum Guide to Painted Portraits in Film Noir, Gothic Melodramas, and Ghost STories of the 1940s and 1950s (Gent: Ara/Mer, 2013) en Screening Statues: Sculpture and Cinema (Edinburgh: Edinburgh University Press, 2017). Ze geeft regelmatig lezingen tijdens onderzoeksconferenties en filmvertoningen, en is bijzonder geïnteresseerd in cinematografie, mise-en-scène, het ontwerpen van filmkostuums en de relatie tussen mode en film. Sinds de zomer van 2017 treedt ze op als filmexpert voor Cinema Canvas.

Kinderjury Antwerpen

Jade Arrindell (BE)

Lou Leysens (BE)

Lwiza Vanroose (BE)

Marijn Vanhulle (BE)

Robert De Bruyne (BE)

Sine De Bruyne (BE)

Kinderjury Brugge

Anna Vandenbussche (BE)

Babette Lervant (BE)

Etta Landveld (BE)

Fil Bohyn (BE)

Fons Bohyn (BE)

Marie Frees (BE)

Sirkenan Van Lierde (BE)